Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Astropohdintoja -blogi

2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345

Subscribe RSS

 Pimennyksistä osa 2. Kuun pimennys 27.7.2018
27.07.2018 18:53 | Emelia

Pimennyksistä osa 2 / 2018

27.7.2018 Kuun pimennys 04° Vesimies 44'

Kuun pimennykset tapahtuvat, kun Maa sijoittuu kiertoradallaan sopivasti Auringon ja Kuun väliin.

Johtuen Kuun läheisyydestä suhteessa Maahan Kuun täydelliset pimennykset ovat todennäköisempiä ja helpompia havaita eripuolilla Maata, kuin Auringon pimennyksiä, joita havaitaan yleensä hyvin rajoitetuilla alueilla.

Kuun valohan on heijastumaa Auringosta, joten Maan varjon osuessa Kuuhun, se ”pimentyessään" punertuu, Maan ilmakehän heijastaessa ja taittaessa Auringon valoa takaansa, aina Kuuhunkin asti.

Tästä pimennyksestä on puhuttu nyt paljon, koska se on kestoltaan harvinaisen pitkä, kokonaisuudessaan 6 tuntia 14 minuuttia ja pisimmillään pimennys voi kestää 6 tuntia 47 minuuttia. Kyseessä on siis vuosisadan toistaiseksi pisin pimennys.

Parhaiten pimennystä pääsee seuraamaan eteläisessä Suomessa. Kuun pimennys alkaa puolivarjopimennyksellä jo 20.15, mutta Suomessa Helsingin korkeudella Kuu nousee horisontin yläpuolelle vasta 21.52, jolloin menossa on jo pimennyksen osittainen vaihe.

Täydellinen pimennyksen vaihe alkaa 22.30 ja Oulun korkeudella asuvat ehtivät mukaan tarkkailemaan Kuun noustessa siellä 22.37 . Pohjoisen valoisuus voi kuitenkin vaikuttaa myös havainnointiin.

Syvimmillään pimennys on 23.22 ja täydellinen vaihe päättyy 0.13. Lopullinen viimeinen puolivarjopimennys päättyy 02.29. (Lähde: www.ursa.fi)

Perinteisesti Auringon Pimennykset on yhdistetty kuninkaisiin, valtionpäämiehiin ja julkisuuden henkilöihin liittyviin asioihin, tapahtumiin ja onnettomuuksiin. Kuun pimennykset on puolestaan  liitetty tavalliseen kansaan, joukkoihin ja kansakuntiin, sekä niitä koskettaviin asioihin ja tapahtumiin. Syyt näihin erotteluihin löytyvät käytännön syistä, sillä Auringon pimennyksiä voi havaita vain hyvin rajallisilla alueilla ja Kuun pimennykset näkyvät isommilla alueilla ja laajemmille joukoille.

Tässä Kuun pimennyksessä Kuun reitti sijoittuu siten, että Kuun nousun jälkeen, se näkyy melko laajalla alueella. Lisäksi Kuu on myös Maasta katsoen kiertoratansa kaukaisimmassa leikkauskohdassa, apogee/ apogeum, eli yhtymässä Alasolmuun. Pimennyksessä Alasolmu onkin 05° Vesimies 53' ja siten hyvin tarkasti yhtymässä Kuuhun (04° Vesimies 44').

Kuun Pimennys 27072018

Kuten aiemmassa bloggauksessa tuli mainittua, pimennysten vaikutus ja voimakkuus syntyvät siitä, kauanko ne kestävät ja kuinka lähellä Solmuja ne tapahtuvat.

Näin ollen tästä näkökulmasta tämä Kuun pimennys on voimallinen ja johtuen pituudesta, sen kohta tulee olemaan aktiivinen hyvin pitkään tulevina vuosina.

Edellinen Auringon pimennys tapahtui Ravun merkissä, joka nosti Kuun esille osaksi tätä pimennysten jaksoa. Oman lisänsä tuohon edelliseen pimennykseen toi oppositiosta Pluto, joka kaappasi pimennyksen hallintaansa.

Viimeiset pari viikkoa ovat olleet helteisiä ja haastavia monin erilaisin tavoin. Ravun hallitsijana Kuu liittyy paitsi hoivaamiseen, myös kotimaahan, kotimaan tuotteisiin, sekä niiden parissa työskenteleviin ihmisiin. Kesä on ollut hyvin helteinen eripuolilla maailmaa ja kuivuus, sekä metsä- / maastopalot ovat aiheuttaneet suuriakin menetyksiä.

Allekirjoittaneen kohdalla edellinen pimennys tapahtui radixin Kuuni, Ravun, merkissä ja nyt tämä Kuun pimennys tulee hyvin tarkasti kolmioon Kuulleni. Viime viikot ovat olleet henkilökohtaisesti ja fyysisestikin hyvin haastavia, joten ehkä tämä pimennys tuo helpotuksen. Mutta viimeistään elokuun pimennys sitten.

Edellisessä kirjoituksessani taisin myös sivuta mitä eroa on Yläsolmun ja Alasolmun pimennysten ”tuntumisella”. Usein asiat tuntuvat saavan vauhtia ja tapahtumat nopeutuvat Yläsolmun pimennyksessä. Ja siksi ne usein mielletään myönteisemmiksi. Alasolmun pimennykset koetaan tavallisesti haasteellisemmiksi ja vaativammiksi, pakottaen johonkin muutokseen, joka ei ehkä miellytä ensi alkuun. Kaikki muutokset, joita pimennykset tuovat, ovat kuitenkin aina lopulta eduksi ja hyväksi.

Nimestään huolimatta Vesimies kuuluu ilmamerkkeihin ja pimennykset tuossa merkissä nostavat esiin kapinallisuutta, erikoislaatuisia ajatuksia ja tapahtumia, oikullisuutta, humanitaarisuuden, sekä koko ihmiskuntaa koskettavia tietoja, taitoja ja palveluita. Uranuksen, Vesimiehen hallitsijan, energia on kapinallista, yllättävää, äkkinäistä, odottamatonta ja järkyttävääkin.

Vesimies pimennyksiin liittyy humanitaarisuuden lisäksi kaikenlaiset erikoisuudet, mutta samalla myös irrallisuus, välinpitämättömyys ja jopa tunnekylmyys, sekä erikoinen huumorintaju. Yhdessä edellisen Rapu pimennyksen (kvinkunssi/ opposition viereisen merkin) kanssa Vesimies ei toimi oikein sopuisasti. Nyt kannattaakin keskittyä radikaalien ajatusten ja ideoiden sijaan yhteiskunnallisin ja humaaneihin hyviin asioihin globaaleillakin tasoilla.

Tässä pimennyksessä Kuun ja Alasolmun kanssa osallisena on toiminnan ja tulen taivaankappale Mars myös. Mars 3⁰ Vesimies 58’ on ivan Kuun tuntumassa. Tämä tekee tällä kertaa Marsista pimennyksen toisen hallitsijan yhdessä Uranuksen kanssa, joka neliöi pimennystä ja Kuuta Härästä (02⁰ 30’). Aurinko oppositiosta Leijonasta, myös tulimerkki, lisää vain pökköä pesään.

Tämän pimennyksen keskeisiä tekijöitä ovat siis tulen ja ilman elementit. Ja molempia olemme saaneet jo nyt viime päivinä kokea. Mars edustaa tulta, kuumuutta, hyökkäävyyttä ja kulkutauteja. Uranus puolestaan tietotekniikkaa, sähköä, astrologiaa, keksintöjä ja ihmiskuntaa hyödyttäviä keksintöjä ja tekoja.

Esimerkiksi Suomikin on nyt lähettämässä palomiehiä keski- Ruotsiin avustamaan metsäpalojen sammutuksessa ja vapauttamaan varmasti jo erittäin uupuneita palomiehiä lepäämään.

Vesimies- pimennyksiin liittyvistä säiden ääri-ilmiöistä saatiin jo makua Kreikasta, jossa metsä-/maastopalojen (Rapua) jälkeen saatiin rankkasateita (Vesimies).

Säihin liittyvät ääri-ilmiöt ovat puhuttaneet kaikkia näiden helteiden keskellä. Kasvihuone-ilmiö on jälleen noussut keskusteluihin ja sen mahdolliset vaikutukset meille täällä pohjoisessa myös. Metsä-/ maastopalovaroitukset, kehotukset välttää veden turhaa käyttöä tietyillä pohjavesialueilla, pitkään jatkuneen kuivuuden johdosta maanviljelijöiden kasvava ahdinko ja rehevöityneiden järvien kala- ja simpukkakuolemat ovat karua kertomaa jo nyt.

Oman sormensa tähän pimennykseen tökkää myös niukkuuden ja rajoitusten edustaja, Saturnus, Kauriin 03⁰ 47’, ollen Kuuhun semisekstiilissä (30⁰) ja kvinkunssissa (150⁰).

Kuten jo aiemmin tuli todettua, Kuun pimennykset koskettavat meitä kaikkia, mutta konkreettisimmin meitä, joilla on tekijöitä omilla kartoilla merkkien ensimmäisillä asteilla.

Erityisesti asteet 2-5 ovat tämän pimennyksen kartan herkät asteet, kun pyritään pitämään mahdollisimmat tiukat orbit.

Pimennyksen kanssa samaan aikaan meillä on myös Marsin oppositio, joka tapahtui edellisen kerran toukokuussa 2016. Nyt Mars on siis tiukasti oppositiossa Aurinkoon ja näiden kahden taivaankappaleen väliin sijoittuu Maa.

Pimennyksessä Marsin voi nähdä paljain silmin Kuun vieressä, punaisena, hehkuvana pisteenä.

Illalla katse alas horisonttiin, sillä Kuu kulkee tällä hetkellä hyvin alhaalla. Kuu nousee kaakon ja etelän suunnasta, riippuen sijainnista.

Kuun valokuvaamisesta

Kuun pimennyksen kuvaaminen on kohtuullisen helppoa verrattuna tavallisen täysikuun valokuvaamiseen. Tavallisesti Kuun oma valo on niin voimakas, että se ”polttaa” omat ääriviivansa kirkkaudellaan. Pimennys toimii tällä kertaa suodattimena.

Jopa puhelimella voi saada ihan kohtuullisia kuvia, jos kännykässä on mahdollisuus laittaa ammattiasetukset. Ainoa heikkous puhelimissa on zoomi.

Tämä kuva on otettu Huawei Honor 7 lite -puhelimella.

Asetukset

Seuraava pimennys on jälleen osittainen Auringon pimennys 11.8.2019 - siitä ehkä jotain myöhemmin, ehkäpä...

Kaikille oikein antoisaa Kuun pimennyksen iltaa!! Toivottavasti taivas on selkeä ja voimme kuvailla ja nähdä hienon pimennyksen tapahtuman missä olemmekaan.

 


 - Emelia
1. 2. 3. 4. 5. Pisteet: 5.000 (1)
|Kommentti

                       
Kirjoittaja

Sähköposti

Kotisivut

Yksityinen 
Roskapostisuojaus: Paljonko on yksi plus seitsemän?
(Pakollinen, Vastaa numeroin)Ei kommentteja
©2019 Astropohdintoja -blogi | Emelian Auringon Paluut - suntuubi.com